Behandel- & Therapievormen

PsyM biedt behandeling, begeleiding en ondersteuning
Zorgaanbod
Behandel- & Therapievormen
Aanmelden
Onze werkwijze
Maatschappelijk werk
Overeenkomsten
Werken of Stage
Vacature
Maandag
09:00 -17:00
Dinsdag
09:00 -17:00
Woensdag
09:00 -17:00
Donderdag
09:00 -17:00
Vrijdag
09:00 -13:00
Zaterdag & Zondag
Gesloten

 

Behandel- & Therapievormen

U kunt zich persoonlijk of via de verwijzer (huisarts, eerstelijnswerker, 2e of 3e lijnsvoorziening) aanmelden via het (online) aanmeldingsformulier of via ZorgDomein.

De keuze voor een bepaalde individuele of groepsbehandeling wordt altijd in overleg met de cliënt gemaakt. Waar nodig wordt de behandeling gecombineerd met het gebruik van medicatie. Onderstaand wordt een globale weergave gegeven van de meest bekende psychische- en psychiatrische klachten wat wij behandelen. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op de verscheidene behandelvormen.

De Stoornissen die wij ondermeer behandelen:
  • Depressieve-Stemmingsstoornissen
  • Angststoornissen (fobie, paniek, trauma’s, obsessieve- en compulsieve stoornissen etc.)
  • Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen
  • Psychosomatische problematiek
  • Persoonlijkheidsstoornissen (cluster B en C)
  • Somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen
De stoornissen worden behandeld met onderstaande therapievormen:
  • Diagnostiek
  • Individuele therapie
  • Groepstherapie
  • EMDR
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
  • Medicamenteuze behandeling
  • Schematherapie
Online behandeling

Wij bieden naast face-to-face behandelingen ook behandelingen deels of volledig online aan. Hiervoor maken wij gebruik van onze online behandelapplicatie Wellbee. In deze applicatie is er de mogelijkheid om op een veilige manier te beeldbellen en met de behandelaar te communiceren. Daarnaast is er de mogelijkheid om e-health modules te doorlopen, waarna de behandelaar schriftelijke feedback aan de cliënt kan geven zodra een module is afgerond. Ook zijn er modules die cliënten volledig zelfstandig kunnen doorlopen.
Bij aanmelding krijgt de cliënt hier meer uitleg over.

Groepsbehandeling

Wij bieden per locatie groepsbehandelingen aan voor depressieve stoornissen. De groepen worden verdeeld in mannengroepen en vrouwengroepen. Onze groepen worden in de Turkse taal aangeboden. Jaarlijks hebben wij 2 vaste startmomenten (januari en september) en variabel bieden we extra groepen bij meer aanmeldingen dan verwacht.

In 2025 zullen wij onze depressiegroepen ook in de Arabische taal aanbieden. Daarnaast zullen wij groepen voor angststoornissen aanbieden in de Turkse taal.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten of gevoelens invloed hebben op gedrag. Negatieve gedachten als ‘ik ben niks waard’ of ‘ik kan dat toch niet’ kunnen psychische problemen veroorzaken of erger maken. De hulpverlener zal samen met de cliënt nagaan wat hij/zij over uzelf en anderen denkt. Vervolgens wordt gekeken of deze ideeën kloppen met de werkelijkheid. Het doel is om andere, meer positieve gedachten aan te leren, waardoor klachten minder worden. Deze therapie werkt het beste bij mensen die last hebben van een depressie, angst- en paniekstoornissen of een posttraumatische stressstoornis.

Farmacotherapie

Naast het inzetten van reguliere (mondelinge therapeutische) psychologische behandelingen zet PsyM ook farmacotherapeutische behandeling (medicatie) in ter ondersteuning van de behandeling van psychische problemen. De ervaring heeft geleerd dat medicatie de klachten kan wegnemen. Ook kunnen medicijnen de werking van andere therapieën versterken en/of verbeteren. Daarom worden ze vaak in combinatie met een therapie of training aangeboden.

Als er medicijnen worden voorgeschreven wordt goed gekeken naar de juiste dosis, het effect, de bijwerkingen en hoe lang de medicijnen nodig zijn. Alleen de psychiater (of een andere arts) is bevoegd om medicijnen voor te schrijven. Onder supervisie mogen een arts-assistent en een verpleegkundig specialist dit ook doen. Farmacotherapie kan ervoor zorgen dan andere behandelingen beter aanslaan, klachten verminderen of verdwijnen.

De psychiater kan na multidisciplinair overleg, dossieranalyse en psychiatrisch onderzoek beslissen om een proefmedicatie te starten ter ondersteuning van de psychologische behandeling. Na afloop van enkele weken wordt een medicatie controle ingelast om te zien of de medicatie het gewenste effect heeft. Zo nodig wordt de medicatie aangepast. In afwezigheid van de psychiater houden de overige hulpverleners contact met de patiënt en kunnen de psychiater indien nodig op de hoogte houden van het medicatie effect.